buikdans

StudioLuce.nl

Buikdans

Wat is buikdans?

Bij buikdans denken we aan de dans die gedanst wordt in de nachtclubs in het Midden-Oosten. Maar bellydance is al eeuwen oud. Het is een dans ontstaan uit de folklore van landen als Egypte, Turkije, Marokko, Tunesië, Libanon enz. De oorspronkelijke Arabische naam is: ‘Raks Sharki’, wat ‘Dans uit het oosten’ of ‘Oriëntale dans’ betekent.

 

Buik en lichaam

 

De naam ‘bellydance’ dekt niet de hele lading. Er wordt met het hele lichaam gedanst, niet alleen met de buik. Het zijn wel de specifieke buikbewegingen die deze dans zo bijzonder en uniek maken. Ik en vele anderen omarmen daarom de term ‘bellydance’, omdat het bevestigt dat de buik een heilig en vereerd deel is van het lichaam: het middelpunt van de mens en de bron van het leven. Ik sluit me aan bij de originele betekenis van de bellydance.

Buikdans is goed voor je lichaam en ademhaling. Het is de meest elegante fitness training die je je kunt bedenken. In het dagelijkse leven word je je veel bewuster van je lichaam. Je hervindt vertrouwen en staat krachtig in het leven, je tapt vanuit de ziel. Tijdens het dansen kun je je gevoelens en hartstocht laten spreken. Het is een ‘zachte’ en toch intensieve vorm van dans en als je hem goed uitvoert, beschermt het de gewrichten en de ruggengraat. De sociale druk om dun te zijn speelt in buikdans geen rol.

 

Bellydance en vrouwen

Bellydance is van oorsprong een vruchtbaarheidsdans. In vroeger tijden riepen de vrouwen de goden aan, terwijl ze zich aarden met hun dans op blote voeten. Vanuit de heupen stuurden ze hun kracht terug naar de aarde.

Het is tevens een dans die van oudsher vrouwen in contact brengt met hun sensualiteit en vrouwelijke kracht, in al haar zachtheid. De westerse manier van leven geeft die vrouwelijke energie vaak onvoldoende ruimte. Ik vind het daarom belangrijk om vrouwen de mogelijkheid te geven die energie terug te vinden. Buikdans is een dans waarin sensualiteit, passie en creativiteit geuit kunnen worden.

Buikdans heeft ook een sociaal aspect. Vrouwen dansen samen, beleven vreugde en genieten van elkaars aanwezigheid. Samen buikdansen is een krachtige en helende ervaring. Door middel van de viering van de dans ontdekken en versterken we vrouwelijkheid in solidariteit, vriendschap en intimiteit.

 

 

 

Geschiedenis van bellydance

 

 

De term ‘bellydance’ is verzonnen door buitenlandse reizigers uit het begin van de vorige eeuw, die deze oeroude dans zagen in het Midden-Oosten. Zij waren niet gewend aan bewegingen van de heupen en de torso vanuit hun eigen Victoriaanse cultuur en noemden deze dans ‘bellydance’. De dans die al eeuwen gedanst wordt door vrouwen en mannen op hun eigen familiebijeenkomsten.

Copyright © All Rights Reserved